Харчування у закладах освіти – права батьків
Батьки можуть впливати на організацію харчування
дітей у школах та садочках. Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому Ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній
одяг).
Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію
інформаційного стенду на якому має бути:
-
меню-розклад на кожен день (склад та кількість
продуктів заздалегідь затверджується у виконавчому органі місцевого самоврядування). Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової
групи;
-
примірне двотижневе меню, погоджене власником
закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;
-
книга відгуків та побажань;
-
інформація про організацію, яка здійснює
організацію харчування у закладі освіти;
-
якщо у закладі освіти є буфет,
асортимент в ньому продукції повинен відповідати
наказу МОЗУ «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» від 25.09.2020 № 2205. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка
продається у буфеті школи, забороненої,
а
саме: кондитерські вироби,солодкі зернові продукти із вмістом цукрі понад 10 г. на 100 г. готового продукту; вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати; м'ясні
продукти промислового та кулінарного виробництва;
рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, продукти (в
т. ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних
барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів; продукти із
вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів); непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока; непастеризовані соки;
рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів; газовані напої, зокрема,
солодкі газовані напої та енергетичні напої; кава та кавові напої; гриби; продукція домашнього виробництва.
-
повинні бути виставлені розміряні за
вагою контрольні порції страв на день.
-
У їдальні зобов’язані залишати добову порцію.
Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).
-
У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути
створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла
вода.
Завітавши
у їдальню закладу освіти, батьки мають звернути увагу на зовнішній вигляд працівників:
-
усі мають бути у спецодязі, волосся має бути
підібране і заправлене під головний убір;
-
на роботу до їдальні допускаються тільки
особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності в ОМК відповідного переліку необхідних
обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.
Батьки у їдальні закладу освіти
можуть:
-
спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали
дитині, тепла, чи холодна;
-
перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому
подають їжу дітям;
-
купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і
скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;
-
зважити порцію, щоб переконатися, що усі
складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та
простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.
Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування - батьки можуть створити
комісію з організації
харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.
Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської
громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно пройти медичний огляд
і отримати особову медичну книжку.
Після проведення контролю за організацією харчування учнів
необхідно зафіксувати виявлені недоліки. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог
до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть
звернутись до організації, яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до
відповідних органів, на які покладені функції контролю.
Контроль за організацією харчування
учнів здійснюють:
-
територіальні органи
Держпродспоживслужби;
-
органи виконавчої влади та місцевого
самоврядування;
-
органи управління освітою.
Пам’ятаємо, що харчуваня повинно буди не тільки
здоровим, але й корисним!